Чим шкідливий глютен
Непереносимість глютеносодержащіх продуктів
Непереносимість глютену називають захворюванням сучасності. Це пов'язано з тим, що в останні роки селекціонери намагалися отримати кращі сорти злакових, щоб підвищити якість хлібобулочних виробів. Як результат - пшениця, жито і овес містить підвищені концентрації глютену.
За статистикою від непереносимості глютену в світі страждають понад 70 млн осіб. Тільки вдумайтеся в цю цифру! Організм сприймає глютен як чужорідний білок і всіляко відкидає його. Непереносимість глютену проявляється поганим самопочуттям, розладами шлунково-кишкового тракту, алергічними реакціями.
Причина непереносимості глютену
У людей, які страждають на целіакію, в організмі не вистачає ферментів, які розщеплюють глютен. Це призводить до атрофії слизової оболонки кишечника. У групі особливого ризику люди з прихованою непереносимістю клейковини, яку можна виявити тільки після спеціальних досліджень.
Продукти дозволені для безглютенової дієти
Цікаво, що фракції глютену, які містяться в кукурудзі і рисі, не викликають непереносимості на відміну від пшениці і ячменю. Тому ці два види злакових використовують для приготування хліба і булочок для людей з непереносимістю глютену.