Чим корисні висівки? Порівнюємо різні види

Категорії
Зміст
  1. Висівки і їх цінність
  2. Дві форми клітковини
  3. Порівнюємо вівсяні і пшеничні висівки
  4. Які висівки обрати

Якщо для Вас цікава тема здорового харчування, то про користь висівок Ви безумовно чули.

Чим корисні висівки? І чому іх однозначно потрібно додати до свого раціону харчування!

Висівки і їх цінність

Висівки – це тверда оболонка зерен вівса, жита, рису, пшениці тощо, що залишається після помелу зерна на борошно.

Найбільша цінність висівок полягає у високому вмісті клітковини. Завдяки цьому вони мають здатність знижувати рівень холестерину у крові і покращують роботу серця.

Клітковина є тією частиною рослин, що не перетравлюється в організмі людини, але відіграє величезну роль у його життєдіяльності. Клітковина також присутня у багатьох рослинних продуктах – овочах, фруктах, бобових, насінні, горіхах.

Дві форми клітковини

Клітковина існує у двох формах: розчинній та нерозчинній, кожна з яких забезпечує певні плюси для здоров’я.

Розчинна клітковина. Через свою здатність поглинати воду і набухати допомагає уповільнити перетравлення вуглеводів та інших поживних речовин, запобігаючи раптовим стрибкам рівня глюкози в крові. Також в’язка розчинна клітковина може знижувати рівень холестерину, зв’язуючи холестерин та жир у їжі та виводячи їх із організму.

Нерозчинна клітковина.  Цей тип клітковини не вбирає воду. Вона притягує воду до товстої кишки, роблячи легким виведення продуктів обміну. Незамінна річ для людей, які мають закрепи.

Порівнюємо вівсяні і пшеничні висівки

Найбільш популярні види висівок – вівсяні і пшеничні.

Що робить іх такими популярними? І чим вони відрізняються? 

Нутрієнтний склад Вівсяні Пшеничні
Калорійність, ккал 246 216
Білки, г 17,3 15,6
Жири, г 7,03 3,08
Вуглеводи, г 66,22 64,5
Харчові волокна, г 21,8 42,8
Вода, г 6,55 9,9
     
Макроелементи    
Кальцій, мг 58 70
Магній, мг 235 448
Натрій, мг 4 8
Калій, мг 566 1260
Фосфор, мг 734 950
     
Мікроелементи    
Залізо, мг 5,41 14
Цинк, мг 3,11 7
Мідь, мкг 403 -
Селен, мкг 45,2 -

У порівняльній таблиці видно, що вівсяні висівки більш багаті на білки та вуглеводи, а кількість харчових волокон переважає у пшеничних висівках.

Загалом, як пшеничні, так і вівсяні висівки цінні високим вмістом харчових волокон, але пшеничні висівки містять нерозчинні харчові волокна, в той час, як у вівсяних містяться лише розчинні харчові волокна.

Які висівки обрати

Виходячи із особистих потреб можна використовувати ти чи інші види висівок. Або поєднувати різні види харчових волокон у своєму щоденному раціоні, щоб отримати весь спектр переваг кожного.

І не забуваймо споживати щодня овочі, фрукти та інші доступні  джерела клітковини. А також збільшувати кількість води, якщо використовуєте будь які висівки. 

Бажаємо бути здоровими!

( 2 )
Рекомендовані товари
Швидке замовлення
Швидке замовлення
Швидке замовлення
Швидке замовлення
Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*