Рецепт куліча на основі рисового борошна
Пасхальний куліч від менеджера Інни🍞
Для опари | Можлива заміна | |
Пресовані дріжджі | 10 г | |
Тепла вода | 100 мл | |
Цукор | 1 ч.л. | |
Для тіста | ||
Ксантан | 2 ч.л. | |
Яйця курячі | 3 шт | |
Вершки 15% | 250 мл | Кокосові вершки 100 мл + тепла вода 150 мл |
Рисове борошно | 250 г | |
Кукурудзяне борошно | 100 г | |
Цукор | 150 г | |
Вершкове масло | 100 г | Кокосова олія |
Сіль | 1\2 ч.л | |
Мускатний горіх | 1\2 ч.л. | |
Цедра апельсину | 2 ст.л. | |
Розпушувач | 2 ч.л. | |
Ізюм, курага, апельсинові цукати | 200 г. | |
Для глазурі | ||
Желатин | 5 г | |
Вода для желатину | 3 ст.л. | |
Вода для сиропу |
60 мл | |
Цукор | 120 г | |
Ванільний цукор | 10 г |
Крок 1/7. Змішайте дріжджі, цукор і теплу воду, поставте опару підходити на 30 хвилин.
Крок 2/7. Змішайте ксантан у невеликий кількості вершків. Це дозволить краще поєднати маси. Збийте вінчиком 3 яйця і вершки, які залишились. Поєднайте ці суміші. Відкладіть убік. Протягом 15 хвилин ця суміш перетвориться на липку тягучу масу, яка потім буде працювати як глютен і утримувати тісто разом.
Крок 3/7. Цукор подрібніть у блендері разом з апельсиновою цедрою. Змішайте з кукурузним борошном, рисовим борошном, сіллю, мускатним горіхом та розпушувачем. Додайте яєчну суміш, опару і вимішайте тісто лопаткою.
Крок 4/7. Додайте м'яке вершкове масло. Вмішайте його у тісто. Додайте сухофрукти. Тісто буде залишатися досить липким.
Крок 5/7. На стіл насипте трохи рисового борошна, викладіть тісто та сформуйте з нього невеликі кульки. Розкладіть кульки тіста по формочках приблизно на 1/2 висоти. Пригладьте верхівки ложкою змащеною в олії, тому що будь-яку нерівність в готовому виробі буде дуже помітно. Потім відправте їх на розстоювання в тепле місце на 30 хвилин. Випікайте в духовці 30 хвилин при температурі 180°C. Як завжи готовність перевіряємо дерев'яною шпажкою. Маленькі вироби доставайте раніше, для великих потрібно трохи більше часу.
Крок 6/7. Готові паски дістаньте і поставте в тепле місце без протягів для охолодження.
Крок 7/7. Для приготування глазурі залийте желатин холодною водою і залиште набухати. В цей час насипте в кастрюльку цукор і залийте його водою. Поставьте на вогонь. Дочекайтесь поки цукор розчинеться і сироп почне кипіти. Дайте прокіпити сиропу 1,5 хвилини. Зніміть з вогню. Після охолодження сиропу приблизно до 70 градусів додайте до ньго замочений желатин і розмішайте до розчинення. Зачекайте, щоб маса ще трохи охолола і збивайте міксером приблизно 4 хвилини, поки маса не побелішає і не почне залишати слід, якій не знікає відразу. Прикрашайте разом із дітками 🧒
Із цієї кількості тіста вийшло 4 куліча діаметром 7 см і висотой 8 см. Та 1 куліч діаметром 9 см та висотой 10 см.